top of page

Forsker

andersdunker@

kulturakademiet.no

Anders Dunker

andersdunker.jpg

Anders Dunker er litteraturviter med mastergrad fra Universitetet i Oslo, der han også studerte filosofi og religionshistorie, og der han har undervist I litteraturhistorie og estetisk teori. Han arbeidet som foreleser i Kulturakademiet fra oppstarten I 2008 til 2019, da han flyttet til Los Angeles, California. Herfra er Dunker tilknyttet Kulturakademiet i en konsulterende forskerstilling og jobber ellers som uavhengig filosofisk forfatter og oversetter, med tilknytning til en rekke norske forlag (Cappelen, Spartacus, Oktober, H/O/F og Existenz forlag) og publikasjoner (Le Monde diplomatique, Ny Tid, Vagant, Samtiden og Kunstkritikk.no). Han er fagredaktør for den samtidsfilosofiske serien futurum i Existenz forlag, som i likhet med Dunkers skribentvirksomhet kretser om natur, teknologi, samfunnsendring og planetære problemstillinger. Han er forfatter av tre bøker og har oversatt omkring 20 boktitler fra tysk og engelsk, blant annet av Jürgen Habermas, Naomi Klein, Yuk Hui, Oksana Timofejeva, Hartmut Rosa og Peter Sloterdijk.

Prosjekter

Dunker er opptatt av naturfilosofi, tidsfilosofi, klimapolitikk, teknologifilosofi, landskapstenkning og diskursen omkring det planetære. Han er CEO for et nystartet produksjonsselskap i California, Better Earth Productions og er tilknyttet miljøer for miljø og media i Los Angeles. Filosofisk er han tilknyttet tidsskriftet Technophany – A Journal for Philosophy and Technology, der han er medredaktør og bidragsyter i kommentarseksjonen. Han er også redaksjonsmedlem og fast bidragsyter aktivistforumet Forfatternes Klimaaksjon. For tiden jobber han med en bok om det filosofiske forfatterskapet til Peter Sloterdijk, boken Fremtiden sett fra California, samt bidrag til Kulturakademiets utgivelser, deriblant den planlagte antologien Filosofi nå. Han er regelmessig oversetter for Cappelens Upopulære serie og Existenz’ samtidsfilosofiske serie «futurum».

Utgivelser

Bøker

Ukjent territorium (Exisztenz forlag, 2024)

Gjenoppdagelsen av jorden (Spartacus, Virkelig, O/R books, 2020)

Å tenke på planeten (Existenz forlag, Virkelig forlag 2022) 

Utvalgte intervjuer og essays

“What is a deep ecology of the brain? (INTERVJU med Warren Neidich), Paletten, mai 2024

“Profetisk ungdom” (INTERVJU med Federico Campagna) Vagant 1-2024

“When are we now? Beyond postmodernity & temporal disorientation”. (ESSAY) WA? #1-2023

“Ørkenen vokser”, (ESSAY) Ny Tid, vår 2023

“Vannets visdom i storflommenes tid” (ESSAY) Le Monde diplomatique, 2022

“Nevroaktivisme” (ESSAY) Kunstkritikk.no 14.10.22

“Hvordan ble vi klimahyklere?” (ESSAY) Samtiden 26.07.2022

“On Technodiversity” (INTERVJU med Yuk Hui), hovedkatalogen, Biennale di Venezia – Il latte di Sogni –april 2022

“Anemoner på Tundraen - Oversettelse, språkrøkt og filosofi møtes i omgangen med ordenes rotsystemer” i Prosa.no 5. november 2021

“Morgenstemning på mars” (ESSAY) Vagant – 30.05.2020 (nettpublisert)

“Sløyd og metafysikk” – (INTERVJU med Elizabeth Grosz) Norwegian crafts (online) Mai, 2020. (nettpublisert)

“Skogenes vandringer” – (ESSAY) Harvest Magazine 06.10.2020

“På sporet av tidens orden” – (INTERVJU medCarlo Rovell) i Agora – Journal for metafysisk spekulasjon, 2, 2018

“Sivilisasjon og evighetsspill: Kritisk taoisme for det tredje årtusen” (ESSAY) Forfatternes klimaaksjon, September 2017 (nettpublisert)

“Verdens funksjoner” (ESSAY) Agora 2-3, 2016

“Historien skrevet i affekt” (ESSAY) Agora 2-3, 2011

bottom of page