top of page

Stedets kulturhistorie

Hva er et sted? Hva er et landskap? Hvilke betydninger har fortidens mennesker gitt dem?

​

Forskningsprosjektet Stedets kulturhistorie samler en rekke ulike tilnærminger til stedet som en kulturelt og historisk betinget størrelse, og utforsker ulike tilnærminger til fortidens steder og landskaper.

Prosjektet inntar en rekke utsiktspunkter – geografisk, historisk, kulturelt – til menneskets omgivelser, og ulike syn på rollen vi kan spille i utformingen av dem.

 

På hvilke måter formes kulturelle uttrykk og fenomener av sosiale møtesteder og i offentlige rom? Hvordan har overordnete moderniseringsprosesser som urbanisering, industrialisering og framveksten av ny teknologi, forandret måtene vi ser på og lever på stedet vi befinner oss og i landskapene som omgir oss? Hva karakteriserer fremtidens steder?

Prosjekter

Kulturakademiets bybøker

Barcelona, Berlin, Paris, Roma

I løpet av de kommende årene vil Kulturakademiets utforskende tilnærming til byene vi opererer i munne ut i et knippe forseggjorte bybøker.

​

Hva står oppført under 10. november i Berlins revolusjonskalender? Hvordan arter hverdagens seg for rottene i Paris? Hvorfor ble den populære maleren Caravaggio dømt til døden av paven i Roma? Og hvilke historiske forbilder har lommetyvene i Barcelona?

Autumn Road
roches

Stedets kulturhistorie – en antologi

Redigert av Tore Engelsen Espedal og Andreas Modalsli

Mer informasjon kommer

Utgivelser

Krystallpalasset

Eirik Høyer Leivestad

Lord Jim Publishing, 2024

Boken er en visuelt storslått og språklig virtuos undersøkelse av den moderne verden med den historiske bygningen Krystallpalasset som omdreiningspunkt, i praktfull formgivning ved den prisbelønte designeren Andreas Töpfer.

​

Fra Londons ikoniske 1800-tallsbygning utleder boken en historie om brennende problemstillinger som definerer vår tid: globalisering og imperialisme, kapitalisme og forbrukersamfunn, miljø og klimaregulering, utopier og dystopier. Leivestad vever sammen tråder fra litteratur, vitenskap, kunstteori, arkitektur og filosofi, med et persongalleri som strekker seg fra forfattere som Charlotte Brontë, Fredrika Bremer og Fjodor Dostojevskij via tenkere som Karl Marx, Hannah Arendt og Walter Benjamin til mineralogen Vladimir Vernadskij og oppfinneren R. Buckminster Fuller.

IMG_9450_1.jpeg
bottom of page