top of page

Filosofi nå!

I en tid preget av påtrengende globale utfordringer med synlig fare for polarisering og splid, er vi mer enn noensinne tvunget til å tenke stort og å stille grunnleggende spørsmål om hva vi mennesker er og hvor vi er på vei.

 

Siden filosofien først fikk sitt navn i de antikke bystatene, har dens hovedanliggende vært å undersøke og forstå verden, samt utforske individuelle og kollektive livsmuligheter ved hjelp av refleksjon, begreper, teorier og diskusjoner.

Hver gang dyptgripende forandringer rokker ved menneskets verdensforståelse, oppstår nye behov for filosofisk refleksjon, kritisk tenkning, klartenkt begrepsarbeid og konstruktiv debatt.

 

Hvordan blir vårt begrep om naturen påvirket av de radikale forandringene som naturen gjennomgår i dag? Hva skjer med filosofiske størrelser som sannhet, fornuft og virkelighet i en verden som i økende grad formes av algoritmer og kunstig intelligens?

 

Står humanismens tradisjonelle skille mellom mennesker og dyr for fall? Hva slags fremtid har demokratiet?

Prosjekter

Filosofi nå – stridslinjer i samtiden

Redigert av Anders Fjeld og Eirik Høyer Leivestad

Filosofi nå – stridslinjer i samtiden er en oversiktsantologi som tar sikte på å dekke sentrale filosofiske temaer i vår tid. Temaene som utforskes i antologien er natur, kapital, kritikk, kjønn, demokrati, avkolonisering, affekt, medier, virkelighet, språk, tro, dyr, fremtid og smak.

Formålet med antologien er å gi en vidtfavnende og tilgjengelig innføring i viktige retninger, teorier og tendenser i samtidens tenkning. Med bredt anlagte artikler fra 14 ulike norske bidragsytere vil antologien kaste lys over toneangivende debatter og strømninger. Heller enn å presentere enkelttenkere og tradisjoner går antologiens artikler tematisk til verks med fokus på sentrale problemstillinger og debattområder.

 

Nettopp grunnet sin tematiske orientering skiller Filosofi nå seg ut med en utvidet forståelse av filosofi: I vår sammenheng handler det om den teoretiske tenkningens begrepslige, analytiske, kritiske og mulighetsåpnende omgang med tidens kulturelle og samfunnsmessige strømninger.

Vénération
Temple

Teknologifilosofi

Anders Dunker og Mats Andreas Nielsen

Teknologifilosofi er et relativt ungt fagområde innen filosofifaget, som like fullt har dype historiske røtter. Denne boken gir en innføring til teknologifilosofien, der problemstillingene hentes både fra teknologihistorien og det teknologifilosofiske feltet slik vi kjenner det i dag. Et avgjørende premiss for boken er at teknologifilosofi ikke bare anvender filosofiske begreper, metoder og perspektiver på sin gjenstand, men utgjør et helt eget perspektiv, som forskyver og utvider forståelsen vår av både metafysikk, epistemologi, etikk og filosofisk antropologi.  

Prosjektet legger til grunn et bredt teknologibegrep som omfatter alt fra bruk av ild, metallurgi, skriftspråk og medisin, til moderne informasjonssystemer og energinettverk. Hva er sammenhengen mellom skrift, minne og informasjonsteknologi? Mellom urtidens temming av ilden og vannet og domestiseringen av dyr og planter fra jordbruksrevolusjonen frem til genteknologiens tid? Hva er forholdet mellom jorden, atmosfæren og den hypermoderne globale teknosfæren? Hvilken rolle har infrastruktur og administrasjonsteknologi spilt for den politiske historien frem til vår tids datasystemer, algoritmer og nettverk? Ved å avdekke de dypeste røttene til vår tids teknologirelaterte problemstillinger, vil boken søke å gi en fremstilling av teknologiens avgjørende rolle for mennesket og planeten, i et kritisk perspektiv som forbinder filosofiske situasjonsbeskrivelser med dyptgripende normative spørsmål.

Boken gir en oversikt over et utvalg sentrale tradisjoner og tenkere innen teknologifilosofen, og går inn på en rekke filosofiske utforskninger av hvordan innovasjon og teknologiske systemer har utviklet seg og fungerer. Målet er ikke bare å gi en forståelse av ideer og prosesser som har frembrakt vår moderne verden, men å gi leseren en allmenn forståelse av teknologier på tvers av tidsepoker og teknologiske virkefelter. Leseren vil også få stiftet bekjentskap med et ansatser til teknologitenkning hos filosofiens klassiske tenkere, samt et bredt spekter av toneangivende teknologifilosofer fra dette og forrige århundre. Teknologien, som både er underbelyst som filosofisk fagfelt og som perspektiv på historien, vil – riktig fremstilt – kunne fenge en bred leserskare i en tid der teknologiutviklingen inntar en nesten altoverskyggende plass i vår kollektive erfaring.

Bøker

Oversettelser

Arrangementer

Møllebyen litteraturfestival 2024

16. og 17. august ved House of Foundation i Moss

Kulturakademiet er stolt medarrangør for den niende utgaven av Møllebyen litteraturfestival.

NO FUTURE: Punkens gamle slagord var en gang ladet med radikal energi. I dag er det blitt et treffende uttrykk for en tidsånd preget av fremtidsfrykt, kulturell utmattelse og undergangsstemning. Hvordan skal vi forholde oss til fremtiden når klimaendringer, hardere økonomiske kår, kriger og et stadig mer polarisert politisk landskap utfordrer håp og optimisme?

Fra den første utgaven i 2011 til i dag, har MLF vært en tverrfaglig og tverrestetisk møteplass for skjønnlitteratur, poesi, filosofi, billedkunst og musikk. MLF bringer eksperimentelle kunstneriske uttrykk sammen med samtidsorienterte teoriimpulser, og festivalen er en lekegrind for både det smale og det brede, det spekulative og det brennaktuelle, det eksperimentelle og det kritiske.

Se festivalens hjemmeside for mer informasjon.

plakat2024.jpg
bottom of page